ett personligt val
Bygg

 

Ditt uterum

Konstruktion

Det är inte utan anledning som alla de kunder vi haft som byggt ett uterum uttrycker sin glädje och menar att byggnationen av uterummet är det bästa de gjort, något alldeles extra!

Det som våra kunder uttrycker allra mest är att det känns som att sommaren blir längre och man inte blir lika väderberoende. Det går att sitta ”ute” och äta trots att temperaturen sjunker under sommarkvällarna. Många beskriver uterummet som den naturliga platsen för samkväm och avkoppling. Vi har även hört kunder som uttrycker att det är som mysigast när det regnar och man sitter skyddat i värmen men ändå ute i trädgården. Uterummet blir som en liten fristad i bostaden där lugnet och närheten till trädgården och naturen blir påtaglig.

Oavsett hur du vill använda ditt uterum finns en hel del beslut att ta innan byggnationen kan påbörjas. Även om du är i startgroparna för att investera i ett uterum eller om bara en liten längtan börjat gro kan du få tips och vägledning här…

Vad ska jag tänka på?

Först och främst är det viktigt att hitta en ultimat placering av uterummet. Du bör ta hänsyn till väderstreck och var längs husfasaden ett uterum bäst smälter in. Uterummet bör bli en naturlig förlängning av huset med bra anslutning in till befintlig bostad men ändå inte placeras framför fönster där det stjäl mycket dagsljus.

Hänsyn måste även tas till avloppsrör/telekablar/elkablar/dränering/jordvärme eller andra installationer under mark.

Hur och när vill ni kunna använda uterummet?

Byggnadssätt och materialval

Golv

Väggar

Oftast består ett uterum av tre väggar där alla tre kan vara glaspartier. Med tanke på insynsskydd väljer dock många att göra en av väggarna helt täckt. Även i gavelspetsar kan det bli aktuellt med väggbeklädnad om ni inte väljer s.k. ”trekantsfönster” för större ljusinsläpp.

För vinterträdgård går det såklart att välja väggbeklädnad inomhus som för övrig inomhusmiljö.

Tak

Utseendemässigt är valet av takkonstruktion det viktigaste beslutet. Det ska passa in i stil till befintlig byggnad. Det ska även fungera i anslutningen till befintlig byggnad och ge ge så mycket ”rymd” som möjligt.

Stomme

Vi bygger som regel alltid med limträ, i både balkar och stolpar, för bästa stabilitet och bärighet. Stommen grundmålas före montering.

Detaljer

Det är viktigt att tänka till i förväg när det gäller exempelvis elinstallationer. Har man det bestämt innan byggnationen påbörjas kan man i de flesta fall dölja installationer inne i väggarna och därmed slippa utanpåliggande kablar.

Något extra eluttag är alltid bra att installera för exempelvis infravärme eller om man vill spela musik, se på TV mm. Att se över belysningen och installera några fasta lampor (ev. med dimmer) förenklar användningen av uterummet.

Ventilation är en annan viktig sak att tänka på för att hålla ett behagligt klimat inne i uterummet och för att minska kondens och fukt.

Underhåll

Underhåll

Allting som byggs kräver någon form av underhåll. ”Underhållsfritt” är ett ord som säljer och lockar många konsumenter. Vi menar att det inte finns något material som inte kräver underhåll för att vara bestående och funktionellt över tid. Detta ska man vara medveten om och ha med i beräkningen innan man bestämmer sig för att bygga till.

 

Exempel:

Ett uterum med tryckimpregnerad trätrall på golv, kanalplasttak, skjutbara fönsterpartier/fönster och övriga väggytor med träpanel.


Malmö - Lund - Staffanstorp - Hörby - Höör - Tollarp - Kristianstad - Bromölla - Sölvesborg - Karlshamn - Yngsjö - Åhus - Knislinge - Broby - Osby